Pentru ca se vorbeste tot mai des despre eventualele riscuri pe care le impun fibroamele uterine, medicul primar in obstetrica-ginecologie Alin Burlacu din cadrul Spitalului Wellborn ofera cele mai importante repere medicale ale diagnosticelor derivate.

DEFINITIA FIBROAMELOR

Fibroamele uterine sunt cresteri focale, necanceroase, ale celulelor musculare uterine ce apar in cursul perioadei fertile a femeilor. Ele nu sunt asociate cu un risc crescut de cancer uterin si se transforma extrem de rar in cancer.

Fibroamele uterine se dezvolta din tesutul muscular neted al uterului. O singura celula se inmulteste in mod repetat formand o masa distincta fata de tesutul inconjurator, in general, cu consistenta crescuta. Modelul de crestere al fibroamelor uterine poate sa varieze – uneori cresc repede, alteori incet sau stationeaza. De asemenea, pot exista perioade in care poate sa apara marirea dimensiunilor si perioade cand se micsoreaza. Multe din fibroamele depistate in cursul sarcinii se micsoreaza sau chiar dispar dupa nastere, pe masura ce uterul revine la dimensiunile normale.

Dimensiunile fibroamelor variaza de la foarte mici (milimetrice – depistate doar ecografic sau prin alte metode imagistice) la mase mari care deformeaza si maresc uterul. Ele pot fi singulare sau multiple, in cazuri extreme, marind uterul chiar pana la dimensiunile unei sarcini la termen. Cu aproximatie 3 din 4 femei pot avea fibroame candva, in timpul vietii, dar majoritatea nu sunt constiente de prezenta lor din cauza lipsei simptomatologiei. Medicul le poate descoperi intamplator la examenul clinic sau ecografic.

CAUZELE FIBROAMELOR UTERINE

Pana in prezent nu a fost determinata cu certitudine o cauza de aparitie a fibroamelor uterine, dar cercetarile si experienta clinica ne indreapta catre urmatorii factori:

 • Modificari genetice – multe fibroame contin modificari genetice (celulele din care sunt formate difera din punct de vedere genetic de cele care se gasesc in muschiul uterin normal si sunt monoclonale). De asemenea, exista dovezi ca fibroamele se dezvolta “in familie” si ca ambii gemeni identici sunt mult mai frecvent afectati decat gemenii neidentici.
 • Estrogenul si progesteronul, cei doi hormoni care stimuleaza dezvoltarea mucoasei uterine de-a lungul fiecarui ciclu menstrual, pregatind-o pentru sarcina, par sa promoveze cresterea fibroamelor. Acestea contin mai multi receptori pentru estrogen decat pentru progesteron, dar si numarul total este mai mare decat in celulele musculare uterine normale. Fibroamele au tendinta de a se micsora instalarea menopauzei din cauza scaderii productiei de hormoni.
 • Alti factori de crestere. Alte substante care ajuta organismul sa mentina integritatea tesuturilor, cum este factorul de crestere insulin-like favorizeaza dezvoltarea fibroamelor.

FACTORI DE RISC AI FIBROAMELOR UTERINE

Sunt putini factori de risc cunoscuti in aparitia fibroamelor, in afara varstei fertile.

Alti factori care pot sa aiba un impact in dezvoltarea fibroamelor includ:

 • Ereditatea: daca pe linie feminine in familie exista cazuri, atunci aveti un risc crescut de a dezvolta fibrom uterin.
 • Rasa: rasa neagra este mai frecvent afectata decat cea caucaziana si fibroamele sunt mai mari.
 • Istoric personal: aparitia menstruatiei mai devreme decat media de varsta normala;
 • Dieta: dieta bogata in carne rosie si saraca in vegetale verzi si fructe;
 • Alcool: alcoolul poate fi un factor de risc, mai ales la femeile mai tinere.

Deci femeile au un risc mai mare de a dezvolta fibroame daca au unul din urmatorii factori:

 1. Sarcini multiple
 2. Istorie familiala de fibrom
 3. Varsta peste 30 de ani
 4. Descendenti de rasa neagra
 5. Indice de masa corporala mare (obezitate)

SIMPTOME ALE FIBROAMELOR

In cazul femeilor care au fibroame cele mai comune simptome sunt:

 • flux menstrual crescut (durat, cantitate, pot apare si cheaguri),
 • durata menstruatiei prelungita (peste 7 zile),
 • senzatie de presiune sau durere la nivelul pelvisului,
 • mictiuni frecvente,
 • dificultate de golire a vezicii urinare,
 • constipatie,
 • dureri de spate sau de picioare.

Foarte rar, fibroamele pot determina si dureri acute atunci cand sursa de irigatie sanguina se intrerupe brusc si complet (are loc un infarct). Produsii care apar in urma degenerarii fibromului patrund in tesuturile alaturate provocand durerea si, rareori febra. De asemenea, un fibrom pediculat in interiorul sau in afara uterului poate provoca o durere acuta daca pediculul se rasuceste (torsiune).

In functie de localizare, dimensiuni si numar, pot apare urmatoarele semne si simptome:

 • Fibroame submucoase. Sunt fibroame care cresc in interiorul cavitatii uterine si provoaca, de regula, menstruatii cu flux abundent, prelungit si, deseori, probleme in a ramane insarcinata si a mentine sarcina.
 • Fibroame subseroase. Sunt fibroame care se dezvolta in afara uterului si care pot apasa pe vezica urinara (cauzand simptome urinare – mictiuni frecvente, dificultati de golire), se pot dezvolta spre posterior, comprimand rectul, cauzand constipatie, senzatie de presiune, dureri de spate sau compresie pe nervii sacrati.
 • Fibroamele intramurale. Unele fibroame cresc chiar in interiorul peretelui muscular uterin si daca sunt suficient de mari modifica forma uterului si produc sangerari prelungite, abundente dar si senzatia de presiune si de durere.

Cand sa consultati un doctor?

Programati-va pentru consult atunci cand apar:

 • durere pelvina care se mentine perioade indelungate,
 • menstruatii abundente sau dureroase,
 • sangerari intre menstruatii,
 • dificultati la urinat,
 • mictiuni frecvente,
 • durere in timpul actului sexual,
 • crestere in volum a abdomenului.

COMPLICATIILE FIBROAMELOR

Desi in mod uzual nu sunt periculoase, pot provoca discomfort, uneori important si pot duce la complicatii, uneori serioase, in special anemie din cauza sangerarilor indelungate si/sau abundente.

Sarcina si fibroamele

In general nu interfera cu conceptia si sarcina. Totusi este posibil ca fibroamele sa fie cauza de infertilitate sau de pierdere a sarcinii. Fibroamele situate submucos pot impiedica atat implantarea cat si dezvoltarea normala embrionului. In asemenea cazuri este recomandata indepartarea acestor fibroame inainte de a ramane insarcinata sau daca au avut loc multiple pierderi de sarcina. Rar, fibroamele pot sa distorsioneze sau sa blocheze trompele uterine astfel incat sa impiedice pasajul spermatozoizilor de la nivelul colului catre trompe.

DIAGNOSTICUL FIBROAMELOR UTERINE

In general, diagnosticul se pune intamplator in timpul examenului pelvin de rutina. In cazul in care exista simptomatologie sugestiva sau suspiciunea in urma examenului clinic se pot face si alte teste:

-ecografia transabdominala sau transvaginala;

-teste de laborator – in cazul sangerarilor abundente se recomanda o hemoleucograma completa pentru depistarea anemiei si alte analize complementare in cazul in care aceasta a aparut;

-se mai pot utiliza alte tehnici de imagistica:

-RMN (arata dimensiunile si localizarea fibroamelor, identificand si tipul de tumori si astfel, influentand optiunile pentru tratamentul corespunzator),

-histerosonografia (este utila in cazul fibroamelor situate in interiorul cavitatii uterine)-este o ecografie cu substanta de contrast

-histerosalpingografia (are aceeasi indicatie)-tehnica ce utlizeaza o substanta de contrast radiologica si

-histeroscopia (permite examinarea directa a continutului cavitatii uterine cu ajutorul unui dispozitiv optic).

TRATAMENTUL FIBROAMELOR

Majoritatea fibroamelor uterine sunt inofensive, nu produc simptomatologie si involueaza dupa instalarea menopauzei, dar altele produc durere, preseaza asupra altor organe interne, produc sangerari si, implicit, anemie sau probleme in obtinerea si/sau mentinerea unei sarcini. Fibroamele pot fi tratate chirurgical, poate fi oprita sursa de alimentare cu sange a fibromului, poate fi scos intregul uter sau doar o parte sau doar fibromul  sau pot fi micsorati temporar prin tratament medicamentos. Alegerea modalitatii de tratament depinde si de severitatea simptomelor dar si de dorinta de a avea o eventuala sarcina.

1.Supravegherea

In cazul in care aveti simptomatologie redusa sau nu aveti, nu este necesar tratamentul. In schimb, este necesara supravegherea, insemnand examene ginecologice si ecografice regulate pentru a verifica evolutia fibromului si a simptomelor asociate.

Daca sunteti in apropierea menopauzei, supravegherea atenta ar putea fi solutia cea mai buna cu conditia ca simptomatologia sa nu fie suparatoare. Dupa menopauza, din cauza scaderii nivelelor de estrogen si progesterone, majoritatea fibroamelor se micsoreaza si simptomele dispar. Daca aveti dureri sau sangerare menstruala abundenta, fibromul poate fi cauza lor dar, mai pot exista si alte cauze. Ca metode de tratament pot fi folosite: antiinflamatoare nesteroidiene – reduc crampele menstruale si sangerarea in majoritatea cazurilor, contraceptivele orale, dar si patch sau inele – impregnate hormonal – reduc fluxul menstrual si sangerarea in timp ce previn sarcina, dispositive intrauterine cu progesteron – sunt introduse in interiorul uterului pentru reducerea sangerarii, preparate injectabile de tipul depo-Provera se administreaza la fiecare 3 luni pentru reducerea sangerarii. De asemenea, este si un contraceptive eficient. Suplimentele cu fier sunt importante pentru corectarea anemiei produsa de sangerarea abundenta.

2.Pentru probleme de infertilitate

Daca aveti fibroame, nu exista o certitudine ca ele va afecteaza fertilitatea. In general, sunt responsabile pentru infertilitate in cazul unui numar mic de femei. In cazul in care deformeaza peretii uterului, poate sa impiedice implantarea oului fertilizat la nivelul cavitatii uterine, ceea ce inseamna ca si in cazul unei fertilizari in vitro sansele de succes scad. Indepartarea chirurgicala a fibroamelor (miomectomie) este singura cale care va poate imbunatati sansele de a avea un copil in aceste cazuri. Pentru ca fibroamele pot sa creasca din nou, cel mai bine este sa incercati sa ramaneti insarcinata cat mai repede dupa mectomie.

3.Pentru simptomele severe

Daca aveti durere severa, sangerare abundenta sau fibroame cu dimensiuni crescute care preseaza pe alte organe, ar trebui sa luati in considerare, ca metoda de tratament miomectomia sau histerectomia totala sau subtotala (indepartarea uterului in intregime sau partial). Dupa toate tratamentele, cu exceptia histerectomiei, fibroamele pot creste din nou sau sa apara altele. In cazul femeilor care doresc o sarcina se recomanda doar miomectomia.

Pentru reducerea dimensiunilor fibroamelor, temporar numai, terapia hormonala cu analogi de gonadotropin-realising hormone induce in organism o stare asemanatoare menopauzei. Datorita scaderii nivelelor hormonale de estrogen si progesteron, apare reducerea dimensiunilor fibroamelor, dar dupa incetarea tratamentului, la cateva luni, acestea revin la dimensiunile dinaintea tratamentului. Aceasta terapie se utilizeaza totusi pentru:

-reducerea dimensiunilor fibroamelor inaintea interventiilor chirurgicale (scade riscul de sangerare si amploarea interventiei)

-asigura o disparitie de scurta durata a simptomatologiei pana la instalarea menopauzei.

Aceasta terapie nu se foloseste pentru perioade indelungate deoarece produce simptomele obisnuite de menopauza printre care si scaderea densitatii osoase. Interventiile chirurgicale pentru indepartarea fibroamelor (miomectomia) sau a uterului in intregime (histerectomia) poate fi facute atat pe cale clasica, cat si laparoscopic. In cazul fibroamelor care proemina in cavitatea uterina, interventia poate fi facuta si histeroscopic.

O alta modalitate de distrugere sau de reducere a dimensiunilor este imbolizarea arterei care iriga fibromul. In acest fel de se opreste sursa de alimentare cu sange, apare un infarct in interiorul fibromului si dimensiunile acestuia scad. Aceasta procedura, desi conserva uterul, pare sa nu imbunatateasca sansele de a ramane insarcinata, deci nu se recomanda femeilor cu infertilitate cauzata de fibroamele uterine.

Un tratament mai nou pentru distrugerea nechirurgicala a fibroamelor este terapia cu ultrasunete concentrate si ghidate prin RMN. Acest tratament utilizeaza ultrasunete de inalta intensitate care “sparg” fibroamele. Studiile efectuate au aratat ca tratamentul este sigur si eficient in indepartarea simptomatologiei.

HISTERECTOMIA

Histerectomia este operatia prin care este indepartat uterul, fie singur, fie impreuna cu anexele (trompele uterine si ovarele) in intregime (histerectomie totala) sau partial (se pastreaza doar colul uterin, eventual cu o minima pate din corpul uterin = histerectomie subtotala) .

Indicatiile histerectomiei pot fi multiple, incluzand:

 • fibroame uterine, care produc complicatii
 • prolaps uterin
 • cancer al uterului, al colului, uterului sau ovarelor
 • endometrioza
 • adenomioza
 • durere cronica pelvina
 • sangerare vaginala anormala de cauza precizata

Histerectomia pentru starile necanceroase este luata in considerare numai dupa ce toate celelalte metode de tratament nu au avut succes (sau sunt contraindicate).

Pentru investigații amănunțite, consultații sau pentru scheme de tratament personalizate, pacienții noștri ne pot găsi in București, pe strada Brodina, numărul 3 sau ne pot contacta la unul dintre numerele de telefon: 031.9105 / 0314.251.115 / 031 405 22 95 / 0785.212.628.

 

Wellborn le răspunde pacienților săi cu profesionalism și promptitudine în cele mai performante departamente medicale de profil: chirurgie minim invazivă (laparoscopie/histeroscopie operatorie), departament ginecologie operatorie clasică, de urologie/ginecologie, de chirurgie a sânului, chirurgie plastică și reconstructivă, precum și departamentul de ginecologie medicală și obstetrică patologică. Pentru că asistența intensivă în toate aceste intervenții este una obligatorie și vitală, Spitalul Wellborn dispune de un departament ATI (anestezie și terapie intensivă).

 

Prin continuarea navigării sunteți de acord cu politica privind cookie-urile utilizate. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close