Cauta
Cautare

Etapele travaliului si nasterea

Etapele travaliului si nasterea

Nasterea unui copil sau a mai multora este un fenomen unic, atat pentru nou nascut cat si pentru mama.

Din punct de vedere medical,

Nasterea reprezinta un cumul de procese ce duc la expulzia fatului si a anexelor fetale din organismul mamei. Gravida care se prezinta la camera de garda cu CUD (contractii uterine dureroase), regulate si/sau MR( memrane rupte), se interneaza pe sectia de obstetrica.  Atat viitoarea mamica, cat si medicul sau, vor trebui sa parcurga impreuna mai multe etape in procesul nasterii.

Ca si conduita la internare, gravida este admisa de multe ori direct la sala de nastere si se intocmeste foaia de observatie clinica. Are loc pregatirea gravidei pentru travaliu cu toaleta vulvo-vaginala, eventual clisma evacuatorie, golirea frecventa a vezicii urinare si pregatirea psihologica a viitoarei mamici pentru travaliu si expulzie.

         In sala de nasteri, primul aspect de luat in calcul este evaluarea rapida a gravidei, masurarea tensiunii arteriale,  iar daca exista o situatie ce impune o urgenta, echipa completa, constituita din medic ginecolog, moasa, medic anestezist, medic neonatolog, asistente de sala, se mobilizeaza imediat. Urmeaza recoltarea de probe biologice si se examineaza gravida si fatul prin mijloacele uzuale din sala de nastere:

Palparea abdominala, tuseul vaginal, examenul cu valve, auscultatia batailor cordului fetal cu stetoscopul obstetrical si monitorizarea externa fetala sunt principalele manevre executate in timpul travaliului. Tactul vaginal se va efectua   la interval de 2 ore pe membrane intacte si din 4 in 4 ore daca membranele amniotice sunt rupte. Acest examen va stabili starea membranelor, dilatatia colului,si progresiunea prezentatiei.

         Prezentatia (craniul fetal in cazul prezentatiei craniene) poate fi mobila, cand nu a luat contact cu stramtoarea superioara a bazinului osos matern, aplicata, cand prezentatia a luat contact cu planul stramtorii superioare, iar la tuseul vaginal  se poate mobiliza in sus in afara contractiilor,fixata, cand nu mai poate fi mobilizata, angajata cand prezentatia a coborat sub planul stramtorii superioare si coborata, cand excavatia bazinului este ocupata complet de prezentatie, aceasta ajungand pana la nivelul planseului pelvin. Examenul cu valve ofera informatii asupra starii membranelor, aspectului lichidului amniotic (in cazul membranelor rupte), si a prezentei sau absentei sangerarii vulvo-vaginale. Monitorizarea fetala se efectueaza la 30 minute – 1 ora la debutul travaliului si continuua in timpul travaliului avansat sau in cazul sarcinilor cu risc crescut, in special pentru suferinta fetala acuta.

Ca si timpi ai nasterii, acestia se impart in 4 perioade: perioada I  consta in stergerea si dilatarea colului, in medie 8-12 ore la primipare si 4-8 ore la multipare, perioada II este expulzia care incepe in momentul in care colul este complet dilatat,si se incheie cu expulzia fatului. Perioada III este denumita si delivrenta, in care este expulzata placenta, avand o durata de maxim 30 de minute. Perioada IV este perioada primelor 2 ore dupa nastere, sau lauzia imediata si se caracterizeaza prin retractia uterina. In periodul IV au loc cele mai multe accidente hemoragice postpartum, de aceea este foarte importanta urmarirea  si consolidarea hemostazei.

In timpul travaliului, contractiile uterine au ca scop dilatarea colului uterin, coborarea mobilului fetal si expulzia acestuia. Aceste sunt dureroase, sistematizate, progresive ca intensitate, durata si frecventa.

Ca si conduita medicala in timpul travaliului, echipa de la sala de nasteri va urmari permanent, pulsul, tensiunea si temperatura pacientei, dinamica uterina, (tonusul uterin, frecventa, intensitatea si durata contractiilor), starea fatului prin monitorizarea BCF (bataile cordului fetal), starea colului, progresiunea dilatatiei, starea membranelor si progresiunea prezentatiei. In momentul in care dilatatia colului atinge 3-4 cm, se poate monta la cererea pacientei cateterul peridural pentru inducerea rahianesteziei.

In perioada expulziei, pacienta este asezata pe masa de nastere si se face toaleta vulvo-vaginala, se monitorizeaza starea generala a pacientei, se urmaresc contractiile uterine, se monitorizeaza starea fatului si la momentul oportun, se asista nasterea urmata de pensarea si sectionarea cordonului ombilical cu predarea nou-nascutului personalului din cadrul sectiei de neonatologie. De multe ori, se foloseste manevra de epiziotomie, o manevra care nu este obligatorie, ce se efectueaza sub anestezie locala in momentul in care craniul fetal destinde mult perineul mamei.

In perioada delivrentei, se asista expulzia placentei, eventual urmata de controlul manual al cavitatii uterine, se asigura un uter ferm contractat si se consolideaza hemostaza pe o perioada de cel putin 2 ore. Totodata, se controleaza starea partilor moi materne pentru a depista eventualele leziuni de continuitate la nivelul vaginului sau al colului uterin si se executa sutura transei de epiziotomie.

In cazul in care in timpul travaliului, exista elemente cum ar fi suferinta fetala acuta, lipsa declansarii medicamentoase a travaliuli, distocia de dilatatie, lipsa progresiunii mobilui fetal, epuizarea materna, modificari ale starii generale a gravidei (hipertensiune arteriala) etc., medicul ginecolog, impreuna cu pacienta, vor decide terminarea nasterii prin operatie cezariana.

Nasterea pe cai naturale este un proces fiziologic care trebuie incurajat, dorinta pacientei privind modalitatea de nastere trebuie respectata si, nu in ultimul rand, siguranta fatului si a mamei trebuie sa primeze, astfel incat experienta nasterii sa fie una pozitiva, echipa medicala trebuind sa asigure maximul de confort, profesionalism si empatie proaspetei mamici si copilului atat de mult asteptat!

 

Dr. Alexandru Bogdan

Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Spitalul Wellborn

In cadrul Primului Spital de Fertilitate si Medicina Materno-Fetala din Romania, Wellborn, le oferim mamicilor si micutilor acestora cele mai bune servicii medicale, asigurate de o echipa de medici specializati si cu recunoastere la nivel national. Echipa noastra a infiintat prima sectie de profil din Romania in anul 2004. 

         De atunci, miza noastra este viata, redata prin momentele special pe care le traieste viitoarea mama sau cuplul de parinti. Sarcina si nasterea sunt printre cele mai importante momente din viata unei femei, in care acestea se confrunta cu o serie de schimbari fizice si psihologice. De aceea, la Wellborn, am creat un sistem de asistenta medicala special care urmareste in detaliu evolutia complexa a mamei si fatului. 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Posted in ARTICOLE MEDICALE by Wellborn