Cauta
Cautare

Cum ajută consilierea în problemele de infertilitate?

Cum ajută consilierea în problemele de infertilitate?

Infertilitatea este o experiență stresantă

Cele mai multe persoane care au trecut prin experiența infertilității știu că aceasta este o experiență stresantă, una dintre cele mai stresante experiențe din viața unui om și din viața unui cuplu. Stresul este reacția normală în fața unei asemenea probleme, iar fiecare individ îl resimte în mod diferit. Sunt multe probleme cărora trebuie să le faci față – cum să te adaptezi diagnosticului, ce să le spui celorlalți din familie, cum să comunici cu echipa medicală, cum să integrezi tratamentul în viața de zi cu zi și mai ales cum să faci fața așteptării care pare că nu se mai sfărșește fără să îți pierzi speranța. Lista poate continua, dar ideea este destul de clară – tratamentul de fertilitate devine o preocupare majoră în viața ta, care declanșează destul de mult stres. Și mai ales este o experiență pentru care nimeni nu te-a pregătit și pentru care nu aveai cum să te pregătești, dar care îți afectează toate celelalte aspectele vieții tale.

Experienta infertilitității și a tratamentului determină o reacție normală de stres, care afectează toate domeniile de viață.

Noutatea procedurilor medicale, invazia în intimitatea cuplului, incertitudinea, așteptarea, tema de eșec sunt doar câțiva factori care pot determina o criză în viața pacienților noștrii. Poți ca femeie, dar chiar și ca barbat să te vezi diferit față de cum o făceai până acum, iar relația de cuplu poate și ea să fie afectată de stresul tratamentului de fertilitate. De asemenea, intimitatea și comunicarea din cuplu pot avea de suferit, dar și comunicarea și relațiile cu membrii familiei pot fi afectate. În contextul acestori schimbări este uneori greu să îți găsești strategiile de adaptare potrivite.

Stresul te poate aduce în pragul unei criză de viață și îți poate fi greu să găsești o metodă potrivită de a-i face față.

Este normal să simți emoții neplăcute

Efectele stresului în anumite perioade ale tratamentului de fertilitate, deși sunt perfect normale și naturale, uneori pot fi copleșitoare. Până într-un anumit punct, sentimentele amărăciune, vinovăție, rușine, dezamăgire, anxietate, tristețe, furie, și izolare sunt  reacții perfect normale și sunt trăite de toți cei care se confruntă cu infertilitatea. E bine ca atunci când simți astfel de emoții să ți le exprimi, ca să poți primi suportul și înțelegerea de care ai nevoie. Uneori acest suport vine din partea familiei sau a celor apropiați, alteori poate veni și partea consilierului de infertilitate. Consilierul este persoana potrivită la care să apelezi în special când aceste sentimente devin dificil de gestionat, și ajung chiar să le afecteze activitățile de zi cu zi și relațiile cu cei apropiați.

Tristețea, furia, vinovăția, anxietatea sunt reacții normale. Însă dacă ele devin dificil de gestionat și îți afectează viața mai mult decât ți-ai dori, este bine să iei în considerare consilierea.

Decizia de apela la consiliere

Opțiunea de a apela și la consilierul nostru este o continuare firească a tratamentului pe care echipa noastră ți-l oferă și reprezintă grija pe care trebuie să ți-o porți și sănătății emoționale. Consilierul abordează latura tratamentului care are de-a face cu incertitudinea și teama, dar și cu bunăstarea emoțională și cu speranța. Infertilitatea ridică atât probleme medicale, cât și probleme emoționale și sociale, iar pentru fiecare dintre aceste probleme este bine să discuți cu un specialist.

Consilierea este o altă latură a tratamentului de fertilitate, în care de asemenea veți fi însoțit de un specialist.

Care este rolul consilierului în infertilitate

Rolul consilierului este acela de a te ajuta să faci față într-un mod adaptativ modificărilor emoționale și fiziologice asociate cu infertilitatea și cu tratamentul acesteia. De asemenea, îți va oferi suport și ghidaj dar te va și ajuta să îți dezvolți abilități necesare și să îți mobilizezi resurse potrivite pentru această adaptare. În același timp, prin consiliere îți vei înțelege reacțiile tale și ale partenerului tău mai bine și poți învăța cum ți le gestionezi. Pe lângă dezvoltarea unor abilități emoționale, consilierea este o oportunitate de a-ți îmbunătăți comunicare și înțelegerea cu partenerul de cuplu.

Consilierea oferă suport, dar și să îți dezvoltarea unele abilități și să îți mobilizezi resurse pentru o mai bună adaptare la stres.

Cum decurge consilierea

Pentru început consilierul ia pulsului emoțional al fiecarui individ și al cuplului. Fiecare face față stresului la care e supus în mod diferit și reacționează în mod diferit, ceea ce este perfect normal. De asemenea, fiecare individ are propriul stil de comnunicare. De multe ori, unul dintre parteneri este mai afectat iar celuilalt îi este dificil să găsească o calea de a-l alina. Pentru început, consilierea caută să stabilească o punte comună de comunicare între cei doi, prin care ei să îi poată împărtăși dificultățile și să se simtă în siguranță.

Consilierea poate consta într-o singură ședință sau în întâlniri repetate. Durata perioadei de consiliere și frecvența întâlnirilor depinde de ce îți dorești să obții din aceste ședințe. Uneori partenerii pot avea viziuni diferite, și uneori consilierea individuală poate fi o opțiune mai potrivită decât cea de cuplu.

Ședințele de consiliere sunt o șansă de a vă ameliora starea emoțională, de a deveni mai rezilienți în fața stresului, dar și de a vă îmbunătăți comunicarea și deschiderea în relația de cuplu.

Echipa Wellborn încurajează o abordare proactivă, în care tu ești cel care te ajuți, cel care face o schimbare semnificativă pentru propria bunăstare prin noile abilități dobândite pentru a face față stresului.

Mult succes!

Consilier Silvia Goliță

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Posted in News by Wellborn